Wednesday, November 25, 2009

dan semua menghilang

bunyi burung bekicau tiba tiba terhenti.. jejak athime menghilang pada 24 November 2009.. wah lau.. cemna maw online niii..

aku bangun yg bnr bnr bangun.. jam 7 pagi.. trus berus gigi(sahaja).. then lepas my sis yati.. pegi skola tuk ambil second paper nya.. STPM baa.. then aku rasa pelik.. so aku rasa bermood tuk online.. tapi.. selps beberapa jam meround rumah.. cari bukunota.. memang rasa kecewa.. sbb x jumpa satu satunya bukunota yg hidup nii...

aku meneruskan kehidupan di hari yg mengecewakan tuu.. dgn menyiapkan 1000 piece puzzle yg adik kuu beli awal tahun lalu.. sampai semalam belum besentuh.. sakit segala sendi tubuh aku.. iya la.. duduk atas lantai.. puzzle pun atas lantai.. leher 24 jam tunduk jaa.. pingang, bengkang bengkok... kepala ku pun sakit sakit..

siap jua puzzle An'Nur Mosque selepas bejam jam aku mengerjakannya.. tapi one piece hilang.. ohh man!! ni yang bida nii..

selepas maghrib, barulaa bukunota balik dari bejaur... tapi aku, sudah siap tuk tidur.. aku turun tuk check, apa kejadian bukunota ani... round round rumah, xjumpa, rupanya sudah jadi hostage kaka kici kuu.. kecewa lagi.. aku rasa maw makan.. so aku gi dapur.. mami kuu baru mw masak... aku tolong masakkan sayur!!.. lps siap masak sayur, rasa kanyang laa pulak... tidur~~~

Monday, November 23, 2009

Muka kita

Sesetengah remaja berasa puas selepas meng'upload' semua gambar mereka yang ada dalam kamera/hp mereka. Soalan aku, apa yang bestnya upload gambar nii? Iya laa.. aku pun remaja juga, dan seorang yang meminati fotografi, tapi aku tidak pernah sesekali mengupload gambar hanya untuk suka-suka..

Mungkin remaja masih tidak mengetahui kesan negatif memuat naik gambar mereka kedalam internet. Kita perlu ingat, yang sekarang merupakan zaman teknologi. Gambar kamu yang cantik pun boleh jadi buruk. Ya, penyalahgunaan teknologi akan mencemarkan nama baik ataupun maruah seseorang. Mungkin kamu sendiri pernah menyalahgunakan teknologi untuk mengubah gambar seseorang yang kamu tidak suka. Lihat sendiri threads ni.

Ketidakmahuan seseorang membaca term of service (TOS) sesuatu network sebelum me'register'kan profile mereka juga boleh mengancam privacy mereka. Contohnya facebook. Sebelum ni facebook telah menukarkan TOS nya yang membolehkan social network tersebut menyimpan serta menggunakan semula apa yang telah kita catat/upload kedalam network tersebut buat selamanya, yang bermaksud, kita tidak akan dapat tarik balik atau menghapuskan apa yang ada di dalam profile kita.. kaitkan la sendiri paragraph ni dengan tajuk entri..

Yang paling menggelikan ialah gambar gambar remaja ala-ala 18 tahun keatas. Kecik kecik dah ada nafsu lebih-lebih.. mengalahkan orang dewasa.. Kenapa mesti tayang di internet? Macam tidak ada maruah diri. Mungkin ada yang mengupload gambar gambar seperti itu untuk 'suka-suka', tapi fikirlah apa yang akan berlaku selepas itu. Apa yang akan pengguna lain fikir tentang kamu. stripper mungkin.

Pernahkah kita terfikir, apa yang akan berlaku kepada kerjaya kita pada masa akan datang. Mungkin tidak terlintas difikiran bahawa apa yang kita upload itu bakal menjadikan kita 'penganggur terpaksa' dimasa akan datang. Right?.. So, athikah nak ingatkan, jangan terlalu asyik upload gambar. Kalau nak upload pun, jangan lebih-lebih.. peace

Friday, November 20, 2009

Jom tengok wayang: GENG Pengembaraan Bermula



sbb Labuan xda panggung wayang.. and aku xda duit tuk beli dvd.. so terpaksa la tunggu wayang animasi Malaysia pertama ni. di upload kat u-tube..

Thursday, November 19, 2009

camp at PUSKOWILA

:Kem Integrasi Saya Anak Malaysia
:16-18 November 2009
:PUSKOWILA

16 Nov.
  • aku x sangka aku dtg... sorang lagi tuuh.. coz bapak aku xda d cni, so aku terpaksa naek bas mini ke skola & minta hantar cgu izz... naek bas siap bawa baldi nii.. datang skola, punya maen ramai junior diri2 dpn pagar, aku ni slumber jaa masuk skola sambil hayun baldi... kawan aku ckp "si ath ni, macam kan bekemah bawak baldi" aikk.. memang pun aku kn bekimah... "kalau aku, aku lipat masuk trus dlm beg" nya lagii
  • sampai ja dewan PUSKOWILA nii.. things that paling banyak aku nampak is lalat.. "huh!..." kebanyakkan peserta form 6.. aku, ivo, rose, janne, saliha sama sorang lgi[nda ku ingat namanya] form 4.. fajis pun ada.. lmbat iya datang.. tp muhanya ari ni pelik laa.. kwn aku yg len susah kn di bawa.. besa laa lady LK!! eeii banci kuu tiapulang...
  • so macam besa, kami kena bahagi kumpulan.. this time aku dpt kumplan 8.. macam ari tu jugak... tp ari tu kena tukar kumplan 9.. ntah knp.. then ice breaking... ingat 8 nama.. yg aku ingat ari ni .. atikah[bkn aku], foo, ivo, misha, feli, & ntah apa... then team identiti.. memang memalukan team 8... siapa kan pilih harimau tue.. team laen pilih bunyi bintang sanang2 team 8 harimau.. cemana kian bunyi arimaw ni?? then pecah lagi tuk camp-mates... 4empat urg.. bebudak SMK walaupun ramai semua pcah... aku one kem ngan sorang budak form 6 anne & 2 org budak form 4, tirah & alison...
  • so cham dlm jadual, hari ni kami maen paintball.. satu team bahag 2.. tem8a, team8b.. aku join team8b 2lelaki & 2bini.. yg perempuan langsung xda pengalaman.. tapi tunggu punya tunggu  sampai break tghhari belum lagi kena pnggil.. so kami yg sedang menunggu ni kena bagi tengok movie.. Pensil... sedih wo... tersentuh hati ketua kump kami.. hahaha... lepas break[2jam] baru kami kena panggil..  masuk gelanggang.. aku rasa macam xda harapan la nii.. tp d sebabkn team work kami menang first game... second lost.. sayang aku kluar time tuu sbb aku blm kena tembak... bola tu blm pecah... tp aku kluar... arghh xpa laa.. nanti nanti kita maen lagi key.
  • part yg sahabat aku x suka memang laa mandii... kalu maw mandi pndai pandai laa cari masa yg pling baek punya.. 
    • 1- mandi awal awal - kalau time subuh.. mandi laa time org len blum bangun.. kalu ps aktiviti..lari masuk bilik mandi awal2. baju2 kamu siap dalam bilik mandi.. 
    • 2- xpyh mandi - bkn laa x pyh mandi terus.. kalau macm lps aktiviti masa magrib tuu.. x sempat mandi[yg xsembayang] mandi malam malam.. hahaha.. siapa berani.. 
  • tapi laa bagi aku.. POSKOWILA tu x la berapa menakutkan.. time aku kat sana.. memang xda la rasa takut.. tandasnya pun hepi hepi jaa.. okay laa.. kalau time subuh memang aku akan rasa tuk pipis.. bejalan ku surang ke tandas ujung.. sudala kami kena tidurkan dalam dewan.. jauh jua tuu.. nda beurg lagi camp site atuu... dewan tuu ada tandas.. tp nda belampu.. ijab ku tiapulang di sana yg dkt2.. yg jauh nda ahh...  
  • sebelum tidur kami ada slot 8:30.. ngan cekgii kitli.. tajuk 1 Malaysia... best jua laa.. rindu kuu.. time lapas rindu la nii.. cigu bersuara.. berkata kata... waahhh... tapi yg pling best cigu tunjukkan gambar kepala nda bebadan... yg madura & dayak tuu... ada yg histeria nii.. tp aku inda ahh...
  • malam aku tidur.. best.. tada ganguan.. camp pun basar.. aku di tepi skali... sblh aku alison.. tapi lepas 12 malm cham 1 labih gitu.. kena bangunkan... aku bangun laa.. kena paksa kan.. then kena suruh tidur dalam dewan... coz aku tiada kawan yg kan di bawa tuk tido tghtgh jalan so aku sleep sblh Rosephine and sebelah aku OPEN 'window'.. kan dalm dewan.. pakai penghadang ja.. macam dapan kadai kaling.. pghadg sebalh ku tuu.. setangah nganya.. nda sampai kebawah... aku buat donno tidur trus... tp nda menakutkan.. time aku tebangun kan pipis.. liat liat dulu ku sebalh tu.. nda da paa pa.. nada yg menakutkan... kalu bunyi pun bunyi katak, crickets.. nada laa yg menakutkan.. tp d sebabkan jauh & aku xtaw time tu pkl brapa so aku bawa Rosephine..
17 Nov
  • hari ni kami bekayak.. best woo!! kalau suhaila join.. aku xtaw apa jadi.. mulih kali iya.. nda kan mau bekayak.. tapi kena queue  lagiik... so sementara menunggu.. kami ada orienteering.. queue jugak.. kan orienteering, so mesti satu satu team la... so yg xda apa ni kn bagi cooperative game.. congkak!!.. wahh best best.. tp first impresion org len.. "boring nyaa".. kamu belum start main lagii.. tunggu punya tunggu tuk orienteering... sampai time break.. yg maen congkak nii ketagih sudah xmaw minum pagi...
  • lepas break.. giliran kami tuk kayaking!... waa x sabar... aku skali lagi one team ngan budak lelaki form six [yg jugak ktua kump kami].. azizi masa kayaking kami sempat tengk show.. ketam!.. senam aerobic serentak wo... comey comey ketam tuu.. then jalan jalan pusing pusing.. u-turn... kena suroh gather.. then hold others kayak.. sesi begambar... cekgii kitli bawak camera.. pastu.. antara kami ni kena pilih secara random tuk jalan atas kayak... woot!... 4 urg bini total.. and aku salah sorang... bayangkan.. nurathikh binti abd razak jalan atas kayak-kayak yg terapung atas aing.... buliih bahh!! nda sangka tuan pilih aku... hepi ni.. ada jua experience... so balik, aku one team ngan tasri... laju nii kami bawa... siram2 urg lagii.. "lari!! lari!" nya sitas.. lari laa niii... naseb baek iya x pukul kpalak ku.. sizizi 2 kali... kureengg..
  • lps kami kayak... aku trus gi mandi basuh kasut.. sdala kasut kaka ku.. tudung ku pun kutur.. aku bawa 2 hli nganya.. satu kana pakai urg len.. banci ku nii ahh.. masa kami orienteeriing... berabai rambut kuu, beslipar.. peduli apa aku.... sebab masa tuu singkat.. team yg blm orient kena suruh buat trus sekali.. tapi starting point nya beza... best la jua.. guna kompas.. kira langkah.. cari check point... lps habis orienteering balik maen congkak.. ketagih banar durang ani.. aku onn saja.. si Esther lawan aku, dri SMT.. tapi aku tere kalau bijinya[kami guna guli] banyak.. 7/9.. tp kalau 3/5.. ehemm.. nda ku pandai.. maen bom wa siuk.. trus panuh nii rumah.. rumah hantu ada... huhuhu... maen batu seremban lagii... tapi ada step yg aku nda kanal.. so aku skip.. yg aku taw.. batu 1,2,3,4,5, culik,tukar,hujan,king atu nganya..
  • lps makan.. ada lagi yg ketagih congkak... yg ketagih nii bkn melayu nganya nyamu... kalau melayu pun kbnyakanya LELAKI... kalau bini pun.. dikit nganya.. aku lah kali.. yg len.. smua[yg bini2] bumiputra, chinese.. then kena suruh kumpul... usai dewan yg samak tuu.. sbb kami pnya penutupan malam... ada rehearsal... nyanyi laguu.. and aku tatap jua duk dpn, first row, ngan Esther.... then kami kena bagi bajuu.. ada yin ada yang.. tp yin nda laa putih sangat, kuning kuning... yg yang tuk pakai masa penutupan.. yg yin masa balik.... alhamdullillah kasut & tudung aku sdh karing tuk dipakai malam tuu... stokin pun sama... aaada yg tidur ni.. penutupan malam.. banyak lagi tu ucapan... sbb aku first row.. terpaksa la but apa saja asalkan x tidur... habis laa org around ku, ku krajakan... 
  • time tidur.. memang aku tunggu.. maw ku banar tidur dlm kem... kusyuk sudah ni tidur... tiba tiba ujan... waatt... "BANGUN!!".. kureng... kmi 1 kem nda maw ni kluar.. bincang sudh tue.. kan kem x basah.. tapi kena paksa juga... so, terpaksa laa kluar.. this time kami tidur atas pentas... kenapa? hehehe - stori ni.. maybe menjadi nightmare bagi some of peserta perempuan... malam sebelum ni, kami kena bagi sleeping bag.. this time kami kena bagi sleeping pad... so kena suroh tidor.. "dlm 10 sec, smua mesti tidur!!".. so cpt cepat la durang ni melimpang di lantai.. last 5sec.. tutup lampu*.. jatuh laa, somthing.. macam hujan labat... "arrggh!!!" beteriakan laa durang2 nii.. ada laa urg yg menyapu.. benda tuu... then semakin banya.. and banyak... and banyak... Naik atas pentas... laju ni belarii.. aku kn ketawa pun trpksa thn... then aku pun ikut la naik sekali... x kan aku surg2 tidur bawah kann... mimang best... kalau aku replay susana time tue... 
  • pkul lima, aku bangun lagii... kan pipis.. aku tidur bawah jam.. so aku tau la skrg jm brapa... tp nda keliatan tu ah time tue.. trpaksa ku suluh..... jalan laa aku surang surang ke tandas... katak katak katak ja yg ku dangar... teringat jua ku burung antu inggap arah pagar... huhuhu.. then pandang atas... subahanallah.. lawaa... nda lama kena tutup la tu sky ngan dark cloud... 
18 Nov.
  • kami sendiri sendiri ari ni... solat pun sendiri.. team 8 yg kontrol.. jd imam.. komamder xda kann... mandi.. tunggu laa sesiapa yg patut... then, baru laa kami kena panggil... masuk dewan.. kena suruh susun 140 krusi.. tuk program dorang.. baru la kami dapat makan.. then buka kem.. jemur... roll... simpannn... habis segala galanya, kami kena kumpul lagi... buat 4 sagi... salam salam & salam... bru la dapat balik... aku ni minta hantar cekgii izz... balik p Skola... tp sblm tu pi gi rumah cigu.. ambil result exam murid nya.. aku ... x tau... then hantar jannye.. hantar bdk patau2.. aku, saleha and rose.. tinggal.. kena bawa pi skola.. telipun bapak... tapi yg aku pling frust... aku lupa ambil result!! kureng.. banci kuuu... 
sampai situ sajalah stori kuu.. goodday!!

    Friday, November 13, 2009

    Filem dan Silat

    Kalau dulu, kita sering ditontonkan seni silat di dalam filem-filem melayu yang kebanyakkannya diarahkan oleh Tan Sri P.Ramlee.. Tapi sekarang jarang sekali aku 'ter'lihat gerak geri silat di dalam filem kita.. kalau dalam memori aku la, drama 'cucu atok' je lah yang ada bercerita tentang silat.. tapi aku rasa kecewa sebab drama ni tak masuk teater.. jalan cerita dah bagus, tapi ending tidak memuaskan.. PGLedang je laa yg jadi kebanggaan.



    ni movie dari sebarang bertajuk "MERANTAU" lakonan Iko Uwais.. aku hepi jugak la, bila dapat tahu ada movie yang film tengtang ilmu silat nii.. walaupun aku belum tengok movie nii, tp aku dah tengok trailer!!.. intro trailer movie ni memang wow!.. silat tue geng! tapi [bagi aku laa] macam ada kekurangan(sikit laa) dalam seni silat yang dibawa dalam movie nii.. tau apa? tapi aku memang akan  support movie yang still ada keMelayuan.. bagi aku hidup Melayu tradisional memang best bila di ceritakan.. tak caya? Percayalaaa!.. aku maseh menunggu pengganti Puteri Gunung Ledang...


    Thursday, November 12, 2009

    saat saat akhir aku @ 4G

    Hari persekolahan yang sepatutnya berakhir pada 20 November, terpaksa di percepatkan ke 16 November atas sebab kekurangan guru.... yang betul betul kurang... ada sekali kelas kami, 4G, di jaga oleh lab assistant.. wah lauu.. kemana perginya cekgi cekgi nii? minggu ni, kami memang no kelas.. yang hadir pun tak sampai 10 orang.. tapi muka aku sentiasa ada sebab penyakit angin s aku tetiba hilang... so aku tiada chance la tuk escape dari pertanyaan bapak yg berbunyi "knapa nda ko ke skulah?"
    minggu ni pun minggu sukan akhir tahun SMKL... so berkuranglah pelajar 4G yang ada di dalam kelas... tp kelas kami memang strategik, & always jadi tempat persinggahan kapalkapal dagang sementara menunggu perubahan angin monsun pelajar yang boring duk dalam kelas masing-masing..
    waktu rehat kami, anytime.. and waktu balik umah pun anytime.. aku pula.. sanggup menunggu daddy aku yg pick me up at 2.. oh tidak... aku x sanggup lagi.. kembali lah aku kezaman lampau.. jalan jalan, jamur muha, money terbang...
    isnin aku dah cau pegi kem... x sempat laa aku join warga SMKL gotong royong buat kali terakhir tuk 2009... sedih ui!! the last school assembly tuee! aku check in jam 11 laa!!... alamak ada chemistry..
    wah wah.. cepatnya masa brlalu.. tahun depan sdh form 5.. ambil SPM... aku nii stay malass.. camna nak pass exam?

    warna pelangi

    Tuesday, November 10, 2009

    perisai berkarat [ego?]

    Perbalahan berlaku kerana attitude negatif manusia yang melampau. Manusia tidak pernah dijadikan dengan penuh kesempurnaan, tetapi jika seseorang itu mempunyai kesedaran diri dan bertekad untuk memperbaiki kekurangan dan masalah yang ada pada diri mereka, sememangnya mereka akan dihormati dan dikagumi oleh orang lain.

    Manusia makhluk yang paling mulia, di anugerahkan akal fikiran. Sedihnya, akal itu tidak digunakan sebaiknya, samalah seperti binatang, tidak mempunyai akal fikiran. Kita sepatutnya belajar daripada kesilapan-kesilapan lampau kita, untuk menjadi seorang yang lebih baik, tetapi ada pula di antara kita tidak pernah mahu ataupun cuba untuk memperbaiki diri mereka. Mungkin mereka bangga, menjadi role model buruk kepada generasi baru. Mungkin mereka merasakan diri meraka cukup hebat untuk meneruskan kehidupan. Namun realitinya, mereka tidak mempunyai 'kaki' untuk berdiri di atas bumi realiti.

    Manusia perlu sedar dan menapis segala perlakuan yang mereka lakukan dan percakapan yang  mereka katakan serta memperbaiki diri mereka sendiri dahulu sebelum dapat memperbaiki orang lain, kerana manusia memang berakal dan akan sentiasa mencari kekurangan orang lain daripada kekurangan diri sendiri. Terima sajalah kritikan yang keluar dari mulut seseorang itu dan renungkan kerana mungkin hidup seseorang itu akan menjadi lebih baik jika bertolak ansur.

    Saturday, November 07, 2009

    ni yg tekanan nii

    macam yang aku always thinks akan terjadi.. masih jua ku guna ath melancholy.. walaupun aku tukar whole blog tue.. tp jumlah blogspot aku masih and x akan bekurang!
    kakaku yg oldest suroh aku buatkan website tuk jual-jual.. kira sama la jua dengan crita ari tue... so aku guna la blogspot aku yg sudah aku tinggalkan beberapa jam lalu... retrieve balik!! kekal jua 7... apa la kaka ni.. sanang ja pun guna blogger.. nda iya pandai!.. paningnya!.. nda pa laa.. ku ketawakan jua...

    promo ckit!
    http://mrversion.blogspot.com/


    aku @ livejournal

    ath melancholy pidah!!
    athime.livejournal.com
    banarnya lama udah ku register di sana.. tp aku nda pandai guna.. lari kuu...
    td aku check email-email lama kuu arah gmail aku nampak verification tuk livejournal, so aku verified laa.. tp sudah lupt.. cuba sign in.. dapat!! bb blogspot ku bnyak, so aku pindah laa ath mencholy [karyaku?] ke livejournal...
    sbnarnya kan.. aku malas wa liat blogspot jaa.. aku pun maw network lain-lain juga... and blogspot ku banyak.. so pindah laa yg dapat... first pindah ke tumblr.. tp masih jua pakai yg lama... tp ath melancholy aku akn delete.. pas ni apa ah?

    Friday, November 06, 2009

    awang oh awang

    kemarin ko bakar tangan kuu.. ko kasi takut si farid.. ko marah2 sama si fajis.. hari ni ko frust.. nada urang kan di jadikan dummy tuk ko tumbuk.. padan muha muu.. baek2 lagi ko sama iya ahh...
    -ikah >:D

    Wednesday, November 04, 2009

    How To: Tukar 'favicon' Blog anda

    Have you wondered how these little icons appear next to the web addresses, like the one you see above? When you visit the sites or bookmark them, these icons will make these URLs stand out. These are “Favicons” or “Favorite Icons”.

    1.    Create  and save your icon as png or ico(which harder to upload). But remember the icon limit is 36x36.
    2.    Upload the icon and copy the direct link.. If you're using blogger, you can upload it directly

    Click on 'Insert Image'

    browse the favicon you've created

    click the image and this will pop out... click on 'Edit Link'
    or right click the image 'copy link location'

    copy the URL

    3.    Go to 'Edit HTML' under the 'Layout' tab
    in blogger

    in blogger in draft; i use this :)

    4.    Insert the code <link href='URL of your icon file' rel='shortcut icon'  type='image/vnd.microsoft.icon'/> below <title><data:blog.pagetitle/></title>

    insert the code below this one
    should be like this

    paste the URL here

    6.    Save your template and clear your private data then refresh your blog
    preview first. If you satisfy with your favicon, then save it.. :)

      aku dah tukar tuk blog aku BLUES untuk AKU ...

      Tuesday, November 03, 2009

      Sejarah 4GilaYangGigih

      aku maw buat somthing laa...
      before that... aku kaci cerita dulu... kisah nya begini...

      hari jumaat brapa hari bulann.. 31 kaa...
      hp Lawrence yg berharga... mahal... dirompak masa perhimpunan... sadih... bepaluh kawan2nya buat iya ketawa... sadih nya andang aku rasa sbb 2 hari sebelum tue... charger ku pun habis kana talan... org tue pikir kali, nda da hp, charger pun jadi laa...

      Hari ni bersamaan dgn 3 november... kelas kami dimalukan oleh surang budak, yg bukan lagi budak.. yg sudah buleh fikir.... taw iya buat apa? iya pi tukar kertas add math nya ngan kertas KooJ.V... iya la kn.. iya maw lulus, so tukarlaa... tp iya lupa tulisannya org len boleh spot jugak... sudah buat, baru taw malu... teruknya...

      the end~ malas maw post benda nii ooo

      W3Counter