Friday, November 13, 2009

Filem dan Silat

Kalau dulu, kita sering ditontonkan seni silat di dalam filem-filem melayu yang kebanyakkannya diarahkan oleh Tan Sri P.Ramlee.. Tapi sekarang jarang sekali aku 'ter'lihat gerak geri silat di dalam filem kita.. kalau dalam memori aku la, drama 'cucu atok' je lah yang ada bercerita tentang silat.. tapi aku rasa kecewa sebab drama ni tak masuk teater.. jalan cerita dah bagus, tapi ending tidak memuaskan.. PGLedang je laa yg jadi kebanggaan.



ni movie dari sebarang bertajuk "MERANTAU" lakonan Iko Uwais.. aku hepi jugak la, bila dapat tahu ada movie yang film tengtang ilmu silat nii.. walaupun aku belum tengok movie nii, tp aku dah tengok trailer!!.. intro trailer movie ni memang wow!.. silat tue geng! tapi [bagi aku laa] macam ada kekurangan(sikit laa) dalam seni silat yang dibawa dalam movie nii.. tau apa? tapi aku memang akan  support movie yang still ada keMelayuan.. bagi aku hidup Melayu tradisional memang best bila di ceritakan.. tak caya? Percayalaaa!.. aku maseh menunggu pengganti Puteri Gunung Ledang...


2 comments:

  1. This movie has received highly positive reviews in Puchon International Fantastic Film Festival, South Korea and in Fantastic Fest in Austin, Texas.

    http://www.filmschoolrejects.com/reviews/fantastic-fest-review-merantau-colea.php

    http://twitchfilm.net/reviews/2009/09/fantastic-fest-2009-merantau.php

    http://hollywood-elsewhere.com/arthouse/2009/10/fantastic-fest-2009-day-seven-day-eight.php

    http://brandoncurtis.blogspot.com/2009/10/fantastic-fest-review-merantau.html

    ReplyDelete
  2. thank u2... ath..
    ko memang memahami..
    ti aku mw tgok jga ne.. ahha

    ReplyDelete

You can leave your backlinks: <a href="URL">Title</a>

W3Counter