Thursday, April 29, 2010

Kamu Tahu? | Crying Baby

Bapaku kata:
Bayi yang menangis setelah bangun dari tidur, sebenarnya memanggil ibunya.
  Muhammad Ismeth Ar Ryan
One and half hour

Wednesday, April 28, 2010

bump and bruise

Ke.Jatuh.An (26th April 10)
Laillahailallah... my gosh... i can't believe that aku jatuh... T.A.N.G.A.... melabik + beguling-guling lagi.. nasib baik 'penonton' x ramai... sakit geng... masa jatuh tuu rasa macam tiada daya lagi tuk menahan dari jatuh... so, aku pun biarkan diri aku jatuh... husk2x.. aku(still on the floor) and my penonton just tegamam laa... i knew that i would fall that day.. i was just thought about it.. and then kedebuk-buk-buk-buk.... ohh~~...

i don't really peduli of getting ashamed of myself, but my baju gets very kotor thats why i'm half mad... terpaksa la aku cuci my dirty baju in the toilet... sampai bekeringat lagi... and of course theres bump and bruise on my butt and right hand.. don't know why, but maybe because i tried to stop the falling with my right hand.. maybe laa.. or ... donno laa...

and here i go again... menambahkan lagi bump and bruise yang sedia ada... my daddy plan to go to waterpark.. he mau merambat.. so apa lagi.. won't let go the kesempatan to go to the skatepark, want to play my rollerblade... and there they are... 3 sister ditinggalkan alone in the skate park... naseb baik theres no pro-skater that time.. i shy laa mau maen depan diurang.. and of course no jatuh=not skater... takut jatuh=baik x payah.. so, paham-paham saja laa.. memang berkali-kali aku jatuh... huhu.. bertimbun laa lagi bump and bruise aku...

and ya! not only me who Ke.Jatuh.An this week... my sister jatuh in the longkang too(at school)... other people i don't know pun jatuh-jatuh... mungkin aura aku yang mau see Ke.Jatuh.An this week.. coz aku terjatuh dulu... soo... BEWARE! Jatuh Week is here...

Monday, April 26, 2010

I'm Watching: Sky Girls

Seperti biasa, bila saja exam muncul. Datang la kembali penyakit-penyakit pelik aku. *sigh*... Ya, aku masih menonton siri anime detective conan, bila masa aku dilanda keboringan yang melampau. Tapi, hari ni, aku terserempak dengan anime ni semasa aku blogwalking. So, layan saja laa...

スカイガールズ Sukai Gāruzu
Genre Action, Drama, Mecha, Military
Original video animation
Director Yoshiaki Iwasaki
Studio J.C.Staff, Konami
Released August 25, 2006
Runtime 30 minutes
Episodes 1
TV anime
Director Yoshiaki Iwasaki
Studio Konami Digital Entertainment
Network Chiba TV
Original run July 5, 2007January 11, 2008
Episodes 26
Media
Opening "Virgin's High!" by Mell
Ending "True Blue" by Saori Gotō
Ending 2 "Diamond Sparkle" by Azusa Kataoka
Opening OVA "Baby's Tears" by Riyu Kosaka
Ending OVA Shooting Star ~Negai o Komete~" (「Shooting Star⁓願いをこめて⁓」?) by Saori Gotō
Website スカイガールズ (Japanese)


Plot Summary: In the near future, Earth is at war with aliens called Worms. The war leaves the population of Earth decimated, with young men the main casualties. The Worms were beaten back but their re-emergence heralds the creation of a mecha unit called the Sonic Divers, piloted by 3 young girls to counter this threat.

Prologue: A.D. 2079, A mysterious mechanical cellar cluster begins “Human Being Sweep Operation”. After two years’ war, the human beings are outnumbered by the cluster, and they finally decide to use the ultimate weapon. Sacrificing their continent, they manage to eliminate the enemy. However it causes most of the continents to split, Antarctica disappears and 50% of the world slips under the sea. Three years later, the enemy cluster that is supposed to have been destroyed is found by the Midway. To identify them, an aircraft carrier, The Koryu, leaves a Japanese port secretly. The Koryu carries three fighters designed by scientists of the Japanese Navy. They are Aviation Exoskelton Sky Divers, Reijin, Fujin, and Raijin. The pilots of these fighters are three young girls called Sky Girls, Sakurano Otoha, Sonomiya Kren, and Ichijo Eika. It’s time to fly into the air carrying the future and dreams of the human beings.

Godd Day!

Friday, April 23, 2010

siapa akuma

dalam post aku yg bertarikh June 27th 2008, aku dengan reckless nya mengumpamakan seseorang dengan 'akuma' walaupun aku tulis 'my friend say' di awal ayat.. tapi entri ni aku yang publish so.. snippet di bawah...  
note: sila baca seluruh entri bagi menghindar salah sangka 

mungkin ada yang tahu apa itu akuma.. mungkin tidak. dalam entri kali ni, aku mahu perkatakan siapa akuma... tadi aku cuba bersuara, tapi hati sendiri hold me back... sebab aku tahu, aku bukan lah seorang yang pandai menyusun ayat, aku takut jika aku tersalah cakap, dan di salah sangka.

straight to the point... akuma yang kami('my friend'-dlm entri dan aku sendiri) ibaratkan bukanlah seorang karakter jahat macam cikgu sangkakan.. walaupun it is a charcter, tapi bukan antagonist.. akuma (AKUtsu MAya) seorang guru yang sangat strict dan jahat di mata students nya. tapi karekter ni mempunyai sebab-sebab yang mulia mengapa dia menjadi seorang guru yang strict. walaupun anak didk menganggap dia seorang yang kejam, tetapi itu semua untuk kebaikkan mereka.

Aku pun terasa overwhelm bila membayangkan betapa sayangnya dia kepada anak didiknya hinggakan attitude nya berubah, hanya utk melihat mereka berjaya. bukan hanya dalam soal pelajaran, hal peribadi pun dia try tuk solve kan. walau rasa sayang itu tidak nampak, akhirnya cikgu begini yang akan selamanya diingat oleh pelajar. Aku tidak dapat utk menggambarkan sepenuhnya betapa mulianya niat karakter ini disebalik 'kekejaman'nya. tapi, karakter inilah yang sentiasa terlintas dalam kepala aku bila aku dimarah oleh mana-mana cikgu.

jadi bila aku melihat characteristic yang sama ada dalam diri cikgu, secara tiba-tiba perkataan akuma terlepas dari mulut. dan aku akan sentiasa aware mengapa aku dimarah... thats all for my good... sebab sebelum aku berjumpa akuma dalam dunia realiti, aku sudah melihat AKUtsu MAya, walaupun aku bukan pelajar nya, tapi aku tetap rasa terharu dengan kasih yang ada dalam dirinya sebagai seorang guru.

drama ini memang selalu membuat aku merasa sebak.. kadang-kadang sampai betakung air mata.. (nasib baik x hujan lebat terus)..
The Queen's Classroom (video stream)
aku recommend ni drama kpd smua plajar... oh yeah.. 

p/s: "sediakan sekotak tisu jika anda seorang yg sensetif"

Thursday, April 22, 2010

minggu gaduh

Akhirnya!! gaduh juga aku dengan seseorang.. huhu...
aku sebenarnya jealous dengan budak-budak lain, coz semua gaduh-gaduh... minggu gaduh la katakan.. satu skolah pun gaduh.. habis satu... ada lagi yang sambung gaduh.. macam influenza la pula..
pandangan aku la kan.. minggu ni lah yang paling teruk dalam bulan ni... macam setiap hari gaduh.. ada-ada saja alasan tuk gaduh.. pelik-pelik lagi tu.. x masuk akal langsung... mungin iya, ada virus infecting warga skolah.. environment x baik... so mood pun x baik... konklusinya - gaduh.. x boleh kawal perasaan la katakan.. Jadi Mr. Hyde sekjap..
bagi aku juga, gaduh tu okey, tapi jangan ada yang sampai hilang nyawa kay?!! kalau nak gaduh pun, gaduh la one on one... jangan bawa geng buat dosa ramai-ramai.. berduan cukup... huhu..
Hidup aku juga pelik, aku x brapa ter'gaduh dgn yang sentiasa aku gaduh, tapi yg x pernah aku bawa gaduh tiba-tiba cari pasal.. aii geng, jgn ko macam staie sana.. aku ni nampak sja x da prasaan, blur, bodoh.. tpi aku di dalam, cursing!

good day~

Sunday, April 18, 2010

lagi-lagi angka 2

Lagi sekali telinga aku mendengar angka '2'. Aku memang mengharapkan kejuaraan. Tapi aku juga was-was tentang itu. Sebab, aku sendiri kepayahan berkawad dengan baju tu. (Tapi bangga juga la, walaupun bukan atlet sekolah, dapat juga ana pakai.)

Tapi la kan, naseb baik commander SMTeknik terawal banyak sikit bila tabik hormat. then perkataan Yes! keluar dari mulut haikal dan YES!YES!YES! dalam hati aku. Sebab kawad diurang andang smart terror habis la! mesti banyak markah ditolak sebab kesilapan kecil tu.

Aku dapat tahu, SMKLabuan tidak mendapat nombor tahun lepas untuk perbarisan. Well, bertuah laa kami tahun nii.. hehe.. happy happy... Bagus untuk semua... kita sudah buktikan, kita boleh!.. huhu.. Tidak sia-sia jugalah aku berjemur, berpanas, sampai muka aku jadi hitam macam arang.(walaupun aku hanya attend practice 2 hari-rehearsal&last latihan).

Tapi betul! Kenalan aku yang sudah lama x jumpa(walaupun hanya semingu), first word yang keluar dari mulut meraka is "hitam jua ko" .... -.-

tu ja yang aku ingin kongsi hari ni...
good day!

Thursday, April 15, 2010

ikan masin

setiap minggu pasti aku tidak lari dari menjadi 'ikan masin'... kalau bukan kerana berkawad, memancing la jawabnya.. badan aku pun dah berbelang-belang... tanning on paradise island laa kata kan... sekali sekala jadi orang puteh.

Bagi yang tidak mengetahui, hari ni sebenarnya hari Kor Kadet Polis. SMKLabuan jadi tuan rumah untuk tahun ni. Ramai juga la ahli kadet yang datang. Kami jadi pasukan kawalan kehormatan. Tapi! ntah mengapa, hari ni, panas sangat!! kaki macam sedang berdiri di atas bara.. belum lagi acara start sudah ada yang tecungang-cungap... memang panas laa.. lagi panas dari Hari Polis hari tu..

Aku tetap maintain~ aku bangga ni.. tapi kalau tidak kerana nama sekolah dan nama pasukan, mesti aku dah terlompat-lompat sebab kaki aku dah tak tahan dengan bara konkrit tu.. terasa lama masa berlalu.... sambil aku menunggu.. aku buka telingga, dengar utusan yang dibaca.. best jugak... sebab semua isi-isi yang aku dah dengar, melibatkan remaja. maklumlah hari kadet..

oh iyaa, aku lupa nak bagi tahu.. Shy-laa jadi mc!! suka-suki nya dia minum air masa kami tergoreng.. aing sajuk lagi tuu..

klay sampi kan lah salam sini saja entri tuk hari ini
asalamualaikum

Wednesday, April 07, 2010

semua kerana masa

tinggal enam bulan lagi aku akan duduk menghadap helaian kertas yang bakal mengubah kehidupan. dalam masa enam bulan lagi jugalah aku akan melangkah keluar meninggalkan alam persekolahan. mungkin aku akan terus berlajar, tapi tidak mungkin seperti sekarang..

teen life is joyful life.. it is the best life one ever had. Walaupun aku tidak selalu merasakan keseronokkan hidup sebagai remaja, tapi aku rasa hidup sebagai remaja lah yang paling best. I wish i never left the teen life.

Orang dewasa... selalunya mengejar harta.. bukan kerana duit segala-galanya.. tetapi segala-gala di dunia perlu duit. mungkin mereka ingat itulah realiti kehidupan. bagi aku 'Kehidupan' kah itu semua. Aku tidak suka membuat sesuatu yang sia-sia. Kadangkala aku merasa mengejar harta juga satu yang sia-sia. Kerana... kenapa perlu mengejarnya, jika kita tidak memerlukannya..

aku tidak mahu hidup dalam kemewahan. Aku juga tidak mahu anak-anak ku hidup dalam kemwahan. Biarlah mereka sendiri mencapai kemewahan itu sendiri.

Mungkin ada yang berfikir yang aku ini seorang yang tidak suka bekerja. Ya, fikiran ku akan sempit jika bekerja. Apa lagi jika kerja itu sesuatu yang aku tidak minat. Jadi aku akan sentiasa mengibaratkan kerja sebagai satu permainan yang hanya ada 'game over' ataupun reward di akhir permainan.

aku tidak tahu apa yang bakal terjadi kepada ku pada tahun-tahun yang akan datang. Hidup tanpa cita-cita, memang mengelirukan. Tapi, bagaimana harus ku cari cita-cita ku? Jikalau pun aku decide cita-citaku, adalah itu cita-cita yang ku cari? aku masih keliru dengan apa sebenarnya yang ku cari selama ini.  Hanya masa yang akan menetukan.

Kejam kah masa? Kerana masa aku meninggalkan hidup yang paling ku sayang. Kerana masa juga aku bakal menggengam apa yang aku cari selama ini.

W3Counter