Tuesday, May 04, 2010

aku dan Google

tiap hari mesti berkepit dengan google... duduk google, berdiri google, makan google, minum google, mandi pun google.. eh tak la sampai begitu... tapi bila aku menghadap saja skrin dunia maya ni.. mesti google ada di sisi.. pandai google buat program bagus-bagus eh.. meringankan beban aku bila surfing.. program bawah ni lah yang selalu & sekali-sekali aku guna..

Blogger
ohh yeah.. tiada blogger macam mana aku blogging.. dan blogger la host pertama aku guna..

Google search engine (web and images)
kalau searching.. aku mesti guna google.. x tau la kenapa.. tpi aku rasa google la paling best.. dan tidak memeningkan kepala..

Google reader
ini la yang selalu meringankan beban aku dari menunggu satu laman blog siap loading.. kalau aku rasa malas untuk terjah blog yang aku follow.. guna reader pun cukup laa..

iGoogle
homapage aku selama beberapa tahun, walaupun aku selalu tukar-tukar homepage.. tapi ini la yang tetap di hati.

Gmail
oh yeah! aku suka gmail.. walaupun aku x berapa guna gmail aku, tapi ini la yang menjadi tempat kawan cyber aku bertanya kahbar.. bersma buzz.. tapi aku ngaku aku lebih kepada yahoo! dan live...

Youtube (with Google Videos)
ya aku selalu guna! yutube aku memang sekali dengan gmail aku... so x akan lupa password..

Google docs
ini jarang-jarang juga laa aku guna since last year.. tapi aku memang bercadang untuk bergiat dgn docs.. sebab makin lama makin aku suka google documents nii..

Google Notebook
ini pun sama juga laa... aku kadang-kadang guna benda ni sebagai bookmark aku... ataupun simpan nota-nota yang aku taip guna laptop aku.. sbb aku x akan save dalam laptop

Google translate
application yang paling selalu aku guna... terutama sekali bila berblog... dan selalunya aku guna benda ni untuk terjemah english ke melayu.. bila aku bloging dalam bm.... susahnya bm.. itula sebab kadangkala entri aku cincai manglish...

Google news
ini bila aku berpenyakit ja aku guna.. x laa... aku x dapat lari dari aplikasi nii.. sbb sudah depan mata.. mana mau lari lagi kan...

Google maps
last skali aku guna google maps, tahun lepas.. huhu... adala juga aku singgah masa april fool...

Google Books
aku x tau bendi ni.. itu aku x pernah guna.. sampai laa bulan lepas... saja-saja buang boring...

Picasa (and Picasa web album)
ada blogger, ada picasa web album... tapi ntah la kenapa.. aku mau juga picasa ni masuk dalam laptop aku... walaupun storage x cukup..

Analytics
aku guna analytics untuk budak slumber... dan sebelumnya untuk SR dll webs.com aku dgn kawan-kawan...aku miss coding...

SketchUp
pernah aku jadi addict dengan application ni.. best gila masa tu.. ntah la bagaimana aku boleh jumpa program ni.. tapi best laa.. bukan selalu aku buat something 3D... memang banyak rumah aku bina... tapi yang frust bila pc aku crash... T.T


Google sites
ntah aku pun tak tau.. yang aku ingat aku pernah guna applikasi ni last year.. pasal benda yang aku pun tak ingat lagi.. tapi yang aku ingat site tentang kucing aku yang hilang... ShiroInside

Google profiles
apa ni.. saja-saja... aku tengok macam best.. jadi saja-saja ja isi profiles aku di google... neehh

Picnik
ha.. aku memang bermasalah dgn aplikasi ni... loading lambat sangat... tapi bila sudah terpaksa.. lambat mana pun aku akan tunggu...

itu saja lah yang aku boleh ingat.. yang lain, kalau ada pun.. aku tatap suka juga.. jadi konklusinya.. hidup tidak sempurna tanpa google... nanti-nanti nda silap kerja pun dgn google.. hope hope jua laa..

No comments:

Post a Comment

You can leave your backlinks: <a href="URL">Title</a>

W3Counter