Saturday, May 08, 2010

riuh bila blogwalking

antara sebab aku selalu guna google reader untuk baca entri baru, sebab kebanyakan rakan blogger aku letak lagu dalam blog mereka, yang kebanyakkannya personal... plus kebanyakkan blog-blog ni langsung tiada play/pause/stop button..

lagu dalam blog, memang sudah lama diperkatakan oleh blogger-blogger.. sudah laput pun.. tapi masih banyak juga la aku terjumpa blog yang berlagu-lagu bila aku blogwalking... dan smua blog yang aku jejak ni inginkan pembaca.. tapi bila aku masuk saja blog diorang, aku terus tekan 'x' ... sampai entri pun tidak sempat dibaca...

blog yang baru aku terjah tadi juga embed lagu... dan lagu itu pula lagu rock.. autoplay lagi!.. tak sakit ka hati? dan player lagu itu juga tiada button play/pause.. gila aku dibuatnya.. itu la juga antara sebab kenapa aku mute speaker laptop aku ni sebelum blogwalking...

contoh player yang tidak ada control button

amat menyakitkan hati juga bila lagu-lagu pilihan blogger-blogger ini termain bila pembaca sedang melayan lagunya.. memang naik hantu laa pembaca ni.. dan akhirnya akan memblacklist blog yang kacau daun tu..

memang boleh untuk meletakkan lagu di dalam blog. tapi kebanyakkan blogger tidak suka apabila proses membaca blog terganggu dengan lagu-lagu yang di autoplay.. So, jangan autoplay bila embeding mana-mana lagu... kalau nak autoplay pun letaklah butang pause.. kesian la sikit kat reader.. diorang pun nak enjoy baca blog korang.

aku juga pernah meletakkan lagu-lagu di dalam entri aku.. yang autoplay.. tapi aku sendiri yang fed up dengan lagu-lagu tu, sebab autoplay, dan menggangu aku bila surfing.. rasa macam nak delete ja entri-entri tu...

hasil daripada itu aku tekad untuk tidak auto play music/video yang di embed dalam entri aku. So, pendapat aku la kan, korang just letak player dan biar reader sendiri play lagu korang tu.. kan lebih mesra reader? tak lah terkejut reader korang bila main lagu tuu..

Konklusinya, meletakkan lagu yang autoplay di dalam blog korang adalah tidak wajar, kecuali blog-blog yang private, dan disokong readers nya, kerana lagu tersebut hanya menggangu reader korang, yang 'menginginkan ketenangan' apabila membaca blog korang.

tapi ikut suka hati korang la nak letak ataupun tidak...

No comments:

Post a Comment

You can leave your backlinks: <a href="URL">Title</a>

W3Counter